Eriks vei til diagnose

Veien til diagnosen ankyloserende spondylitt (AS) kan se veldig forskjellig ut. Noen ganger kan den være lang og kronglete. De symptomene man har ved AS kan føre diagnoseringen på avveie, da symptomene lett kan kobles til skader (mekanisk påvirkning) eller artrose (slitasjegikt). Følg Eriks reise til AS-diagnose. Slik som dette kan veien ofte se ut.

 

Erik er 34 år og jobber som IT-konsulent. Han har en samboer og to barn i barnehagealder. Når han ikke er sammen med familien tar han gjerne en løpetur eller steller med familiens seilbåt. Etter hvert begynner Erik å få vondt i ryggen på natten, dette fører til at han sover dårlig. Når han våkner om morgenen er han stiv i ryggen og føler seg urolig, det blir litt bedre etter at han har syklet til jobben.

Reisens begynnelse

Ryggsmerten holder i og Erik blir bare trøttere. Han våkner flere ganger og er oppe og går på nettene. Det hele blir ikke bedre av at hans to barn ofte kommer tuslende og kryper ned i foreldrenes seng tidlig på morgenen, noe små barn ofte gjør. Når det blir for varmt og trangt i sengen, havner Erik i en liten gjesteseng eller på sofaen i stuen. Han føler seg trøtt og irritert, han orker ikke å trene slik han gjorde før.

Egenomsorg

Etter noen uker begynner Erik å ta smertestillende og betennelsesdempende tabletter. Det lindrer litt, men ikke helt. Han bestiller time hos en fysioterapeut som moren hans kjenner til, og får et treningsprogram. Det hjelper litt, men han føler seg fortsatt begrenset og trøtt. Han har ikke ork til stort mer enn jobb og familie. Han opplever at han føler seg bedre noen dager. Da tar han seg en sykkeltur ned til båten og sliper litt på kjølen, men etter noen timer får han vondt i ryggen igjen. Livet hans føles mindre rundt han. Han gir etter for samboerens mas og bestiller en time på legekontoret.

Legebesøket

Legen foretar en grundig undersøkelse av Eriks rygg og bevegelighet. Legen stiller en rekke spørsmål om smerten, hvordan bedrer den seg og hvordan påvirker den Eriks liv. Han spør også om Erik har vært ute for noen ulykker der han kan ha skadet ryggen. Det har ikke Erik. Legen mistenker at det er lumbago og Erik går hjem med en henvisning til å fortsette med fysioterapeut, samt en resept på smertestillende tabletter

Lumbago, artrose eller noe annet?

Livet fortsetter omtrent som før. Erik sover litt bedre med de smertestillende tablettene. På nettene sover han på sofaen for å få litt ro. Samboeren klager over at han er grinete og distrahert samtidig som han føler seg nedstemt og irritert for det meste. På jobben forsøker han å veksle mellom å stå og sitte. Hver time går han en runde i lokalet. Det er så vidt han klarer å takle jobben, men han vil ikke bli sykemeldt! Erik klarer ikke å takle livet uten smertestillende tabletter.

Når noen måneder går og Erik ikke føler seg bedre, så bestiller han en ny time på legekontoret. Han forstår jo at man ikke har vondt i ryggen i flere måneder uten grunn, og hvis det virkelig er det som plager han så har ikke denne behandlingen fungert. Legen mistenker nå artrose. 

– Er det ikke bare gamle tanter som har det? Spør Erik, og tenker på sin farmor som hadde artrose i knærne.

Legen er enig i at det er mest vanlig hos eldre mennesker og skriver en henvisning til røntgen.

Flere undersøkelse

Røntgenbildene viser ingenting og legen virker litt rådvill. Legen skriver til slutt ut en henvisning til revmatolog. Sommeren har blitt til høst før Erik får time hos revmatologen. Hun stiller en rekke spørsmål om hvordan smerten hans utarter seg, om den kommer og går, i hvilke stillinger han føler seg bedre og om det hjelper å trene i kontrast til å hvile. Revmatologen stiller spørsmål om sykdommer i familien. Hun sender Erik til laboratoriet for å ta prøver.  Han må også ta en MR (magnetisk resonanstomografi).

Endelig en diagnose

På en solfylt dag i oktober har Erik stelt med båten, den som ikke kom på vannet denne sommeren. Han har festet presenningen, og nå er han på vei til revmatologen. Forhåpentligvis har hun fått svar på prøvene til Erik og kan fortelle han hva som feiler ryggen hans. Hva det enn er så er det bedre å vite det. Erik lengter etter å kunne sove sammen med barna, og krype rundt på gulvet mens de bygger lego. Han savner å kunne trene som vanlig, å stelle med båten og familien, men fremfor alt lengter han etter å seile. Det er så mye han ikke kan gjøre. Nå føler han seg litt optimistisk der han sykler i den deilige høstsolen. 

Det viser seg at Erik har ankyloserende spondylitt eller AS som man sier. Det er en inflammatorisk ryggsykdom som fremfor alt påvirker bekkenleddene i korsryggen samt ligamentfestet i ryggraden. Symptomene ligner de man får ved ryggskader eller artrose, noe som ofte villeder diagnosen og gjør at det tar enda lengre tid.

Et godt liv med AS

Det finnes behandling for AS og med riktig behandling kan du leve et godt og aktivt liv med mindre symptomer.

Kjenner du deg igjen i Eriks historie? Kontakt en lege og få deg en ordentlig utredning.LAST NED TIPS FØR LEGEBESØKET

Eriks historie er et tenkt eksempel på den typiske veien til AS-diagnose 

 

Uppdaterad: 24-04-2018