Behandling ved ankyloserende spondylitt

Fysisk aktivitet er viktig

Trening utgjør grunnlaget for all behandling ved ankyloserende spondylitt. Det er fordi smerten og stivheten påvirkes positivt av bevegelse. Utenom din daglige bevegelse er det vanlig med øvelser av forskjellige slag. Du bør ta kontakt med en fysioterapeut for å få et passende treningsprogram. 

Det er viktig å fortsette med treningsprogrammet selv i de periodene du ikke opplever smerter i leddene eller andre symptomer.

Behandle i tide for å oppnå bedre effekt

For å motvirke smerte, stivhet og for å beholde bevegeligheten i ryggen kan du bruke medisiner som reduserer inflammasjonen (betennelsen) ved ankyloserende spondylitt. 

Medisinering ved ankyloserende spondylitt:

· Smertestillende medisiner som du kan kjøpe uten resept på apoteket kan noen ganger hjelpe ved mild smerte. Hvis smerten tillater det, eller hvis skader på ledd oppstår, bør sterkere smertestillende anvendes. 

· Betennelsesdempende antirevmatiskemiddel virker smertestillende og hemmer inflammasjonen i leddene. Legemidler mot stivhet og verk som oppstår ved AS pleier å ha god effekt, spesielt hvis de tas før du legger deg.

· Nyere sykdomsmodifiserende antirevmatiske («biologiske») legemidler består av molekyler som ligner de som finnes i kroppen. Ved ankyloserende spondylitt blokkeres molekyler som er sentrale ved inflammasjonen. Du får dem i dråper eller en sprøyte som injiseres rett under huden. Disse legemidlene kombineres noen ganger med andre antirevmatiske medisiner.

· Kortikosteroider til systemisk bruk kan noen ganger ha veldig god effekt ved inflammasjon i ledd og senefester.

 

Lurer du på om din behandling er optimal?

Hvis du allerede har fått diagnosen ankyloserende spondylitt, men til tross for behandling opplever plagsomme symptomer, er det viktig at du kontakter omsorgspersonell for oppfølging av dine symptomer. Forbered deg nøye før møte med helsepersonell og bruk gjerne sjekklisten som støtte.

Last ned sjekklisten her

 

 

Uppdaterad: 24-04-2018