Behandling ved ankyloserende spondylitt

Fysisk aktivitet er viktig

Trening utgjør grunnlaget for behandling ved ankyloserende spondylitt. Det er fordi smerten og stivheten påvirkes positivt av bevegelse. Utenom daglig bevegelse er det vanlig med ulike øvelser. Ta kontakt med en fysioterapeut for å få et passende treningsprogram.

Det er viktig å fortsette med treningsprogrammet selv i de periodene du ikke opplever smerter i leddene eller andre symptomer.

Behandle i tide for å oppnå bedre effekt

For å motvirke smerte, stivhet og for å beholde bevegeligheten i ryggen kan du bruke medisiner som reduserer inflammasjonen (betennelsen) ved ankyloserende spondylitt.

Medisinering ved ankyloserende spondylitt:

  • Smertestillende medisiner som du kan kjøpe uten resept kan noen ganger hjelpe ved mild smerte. Hvis du har sterke smerter, eller det oppstår leddskader, bør sterkere smertestillende anvendes.
  • Betennelsesdempende antirevmatiskemiddel virker smertestillende og hemmer inflammasjonen i leddene. Legemidler mot stivhet og verk som oppstår ved AS pleier å ha god effekt.
  • Nyere sykdomsmodifiserende antirevmatiske («biologiske») legemidler består av molekyler som ligner dem som finnes i kroppen. Disse legemidlene blokkerer signalstoffer som er sentrale ved inflammasjonen ved ankyloserende spondylitt. Du får dem intravenøst på sykehuset eller en selvadministrert sprøyteeller penn som injiseres rett under huden. Noen ganger kombineres disse legemidlene med andre antirevmatiske medisiner.
  • Kortikosteroider til systemisk bruk kan noen ganger ha veldig god effekt ved inflammasjon i ledd og senefester.

 

Lurer du på om din behandling er optimal?

Hvis du allerede har fått diagnosen ankyloserende spondylitt, men til tross for behandling opplever plagsomme symptomer, er det viktig at du kontakter omsorgspersonell for oppfølging av dine symptomer. Forbered deg nøye før møte med helsepersonell og bruk gjerne sjekklisten som støtte.

Last ned sjekklisten her

 

 

Uppdaterad: 24-04-2018